Ефірне масло лаванди: склад, користь, способи застосування

Лаванда – це одне з найкрасивіших рослин. Воно невибагливо, приємно пахне. Його використовуються для ароматерапії, а також для отримання олії, що знайшло широке застосування в медицині і косметології. У середні повіки ефірне масло лаванди цінували за сильне знеболювальне і ранозагоювальну дію. Її аромат допомагав заспокоїти навіть найлютіших особистостей. Поступово, ефір стали використовувати при приготуванні духів, як засіб підтримки краси.

Як отримують масло

За довгі роки застосування ефірних масел, люди навчилися їх добувати самими різними методами. З лаванди продукт одержують методом парової дистиляції. У результаті виходить речовина майже не має колір з легкої жовтизною, легке, тянучее.

Аромат ефіру гіркуватий, з приємною пряністю, слабкістю квітів. Його доповнює деревне відтінок. Якість масла залежить від умов вирощування сировини. Найкращим вважається французьке масло.

Одним з важливих гідність ефіру є його відмінна сполучуваність з іншими маслами. Таким чином можна отримати речовину з посиленими властивостями. Так, ефір поєднується з наступними речовинами:

  • розмарин;
  • пачулі;
  • чайне дерево;
  • ромашка;
  • кориця;
  • шавлія;
  • мирт;
  • троянда.

Ефір лаванди і іншої рослини можуть стати одним з кращих засобів для отримання бажаного лікувального або косметичного ефекту.

Рекомендуємо почитати: Протигрибкові мазі для ніг

Склад

Квіти лаванди високо цінуються за свої сечогінні, протизапальні, антисептичні властивості. Вони здатні поліпшувати кровообіг, знижувати ризик розвитку спазмів судин головного мозку. Розчини допомагають прискорити процеси загоєння ран, навіть найглибших.

У маслі міститься велика кількість дубильних речовин, а також складні ефірні сполуки, кислоти, кумарини. Також у ньому є гераніол, борнеол, вітаміни.

Застосування

Особливість лавандового масла в тому, що воно добре розчиняється в етанолі. З-за цього властивості воно знайшло широке застосування в медицині, косметології. Його використовують для лікування мігрені, хвороб серця, при судинних патологіях.

За темою:  Мікоз стоп: лікування і профілактика захворювання

Ефірна олія допомагає боротися з різними шкірними хворобами, травмами, вивихами. Воно показане при сечокам’яної хвороби, запалення сечовидільної системи. Масло лаванди добре допомагає при хворобах суглобів, при ревматизмі, різних запаленнях нервів.

Аромат ефіру допомагає поліпшити розумову діяльність, підвищити увагу, нормалізувати емоційний стан. Його запах позбавляє від стресів, допомагає боротися з депресіями, безсонням, головним болем.

Отримується з рослини речовина, знайшло широке застосування в косметології. Його рекомендується застосовувати тим, у кого шкіра схильна до появи запалень. Також ефір надає позитивний вплив при вугрової висипки, фурункулах. Його додають в шампуні для боротьби з лупою, при випаданні волосся.

Вхідні до складу кислоти допомагають знезаражувати повітря в кімнаті, а також служать хорошим ароматизатором для білизни.

Ефирное масло лаванди: состав, польза, способи применения

Рекомендуємо почитати: Як проявляються хвороби шкіри на руках?

Ароматерапія

Широке застосування ефіру знайшлося в ароматерапії. При прийомі масла всередину, воно надає наступну дію:

  • знімає біль;
  • знезаражує;
  • знімається запалення;
  • вбиває патогенні мікроорганізми;
  • заспокоює;
  • знімає збудливість.

Купивши якісне ефірне масло лаванди властивості і застосування можуть бути такими:

  • жовчогінний;
  • заспокоює нервову систему;
  • сечогінний;
  • відхаркувальний;
  • антисептичну;
  • посилює виділення шлункового соку;
  • посилює перильстатику кишечника;
  • допомагає боротися з мігренню;
  • застосовується як протипаразитарний препарат;
  • нормалізується менструальний цикл.

Застосовувати масло можна зовнішньо при таких патологічних станах:

  • при акне;
  • при педикульозі;
  • для зміцнення волосся;
  • в якості профілактичного засобу при випадени волосся;
  • при укусах різних комах, тварин;
  • при опіках різного ступеня тяжкості;
  • при екземі;
  • при будь-яких типах ран, як відкритих, так і закритих;
  • при вивихах;
  • застосування виправдане при гангренах, свищах.

Незважаючи на всі позитивні сторони ефіру, у нього є протипоказання. Лаванду можна використовувати тим, у кого є алергія на рослину. З обережністю використовується речовина при бронхіальній астмі.

За темою:  Кров та кровообіг. Секрети оздоровлення

Ефирное масло лаванди: состав, польза, способи применения

Рекомендуємо почитати: Чому у вагітних німіють руки?

Як застосовується

Для прийому всередину, лавандова олія попередньо розчиняється в спирті. Можна використовувати в якості основи мед. Отримане речовина приймається не частіше трьох разів на добу.

При необхідності зробити інгаляцію, ефір наноситься на тканину, і вдихаються його пари. Процедура триває не довше десяти хвилин. При бажанні, можна нанести кілька крапель на серветки і розвісити їх по всьому будинку. Це допоможе знезаразити повітря, зробивши його ароматним, приємним. Головне наносити не більше п’яти крапель речовини, інакше аромат буде різким, неприємним. Вивітрити запах не просто, він довгий час буде зберігатися в кімнаті.

При застосуванні зовнішньо, можна використовувати як чисте масло, так і додавати його до основи. Для новонароджених одна крапля ефіру додається в дитячий крем. З цим засобом робиться масаж. Можна розвести лаванду в оливковій олії і використовувати для протирання складок.

Позитивним дією володіють ванни з лавандою. Для їх приготування необхідно кілька крапель (зазвичай не більше чотирьох) капнути в воду. Приймаються ванни по чверті години. Натуральне масло може викликати опіки, тому його не використовують в концентрованому вигляді, а застосовують з емульгатором. Це може бути морська сіль, кефір, сік лимона.

Для дітей розведення масла має бути наступним: на одну краплю олії береться тридцять грам основи. Дозування Для дорослих ефіру в два рази більше.

Можна додавати в ефір креми, шампуні та інші засоби догляду. Для цього основа і ефір змішуються в рівних частинах.

Вчені довели, що лаванда володіє унікальними противоядними властивостями. З його допомогою можна нейтралізувати отруту при укусі змії. Для цього місце укусу натирається ефіром, таким чином, всі отрути розпадаються.

За темою:  Види операцій при онихокриптозе

Лаванда в косметології

Застосування ефіру в косметології дозволяє освіжити шкіру, омолодити, прибрати дрібні зморшки. Воно знімає набряки, прибирає лущення, подразнення. Після першого застосування проходить свербіж, йде гіперемія.

Лаванду використовують для догляду за чутливою, пошкодженою шкірою, коли інші засоби протипоказані. Вона тонізує, знімає втому, в’ялість. Застосування допомагає прибрати висип.

Антибактеріальний властивості ефіру знижують утворення прищів та інших висипань на шкірі, тому його показано використовувати молоді.

Регулярне використання ефіру лаванди допомагає запобігти появі рубців після акне, акне. Ці патології швидко проходять. Шкіра стає м’якою, шовковистою, гладкою. Зникають дрібні зморшки, набряки.

Застосування масла дозволяє повернути волоссю красу. Після декількох застосувань вони стають слухняними, блискучими, відновлюється структура волосків. І це далеко не всі зміни, що відбуваються при використанні лавандового масла.

MAXCACHE: 0.53MB/0.05642 sec